Online Registration

Handling an interview
Sunday, 21 January 2018 03:56

Handling an interview:

Interview is an opportunity for both the employer and the applicant to gather information. The employer wants to know if you, the applicant, have the skills, knowledge, self-confidence, and motivation necessary for the job. He or she also wants to determine whether or not you will fit in with the organization's current employees and philosophy.


Guidelines for Answering Interview Questions:

Everyone is nervous on interviews. Remember also that it's difficult for the interviewer as well. In general, be upbeat and positive. Never be negative.

Don't try to memorize answers word for word. To help you remember key concepts, jot down and review a few key words for each answer.

Find out what people want, than show them how you can help them get it: In other words, you must match your abilities, with the needs of the employer. You must sell what the buyer is buying. Once you know what he wants, you can then present your qualifications as the perfect “key” that fits the “lock” of that position. Be honest...never lie.

Here are some examples of the questions asked and the best possible way to answer these questions:

Question 1: Tell me about yourself.

Answer: The question asked  most often in interviews. You need to have a short statement prepared in your mind. Be careful that it does not sound rehearsed. Limit it to work-related items unless instructed otherwise. Talk about things you have done and jobs you have held that relate to the position you are interviewing for. Start with the item farthest back and work up to the present.

Question 2: What are your greatest strengths?

Answer: Prior to any interview, you should have a list mentally prepared of your greatest strengths. You should also have, a specific example or two, which illustrates each strength.

Examples: Honesty, good communication skills, team player, leadership qualities, dedication etc.

Question 3: What are your greatest weaknesses?

Answer: Instead of confessing a weakness, describe what you like most and like least, making sure that what you like most matches up with the most important qualification for success in the position, and what you like least is not essential.

Question 4: Why should I hire you?

Answer: Whether your interviewer asks you this question explicitly or not, this is the most
important question of your interview. Walk through each of the position’s requirements as you understand them, and follow each with a reason why you meet that requirement so well.

Question 5: What do you know about this organization?

Answer: This question is one reason to do some research on the organization before the interview. Find out where they have been and where they are going. What are the current issues and who are the major players?

Question 6: Where do you see yourself five years from now?

Answer: Reassure your interviewer that you’re looking to make a long-term commitment…that this position entails exactly what you’re looking to do and what you do extremely well. As for your future, you believe that if you perform each job at hand with excellence, future opportunities will take care of themselves.

Question 7: Why do you want to work for this organization?

Answer: This may take some thought and certainly, should be based on the research you have done on the organization. Sincerity is extremely important here and will easily be sensed. Relate it to your long-term career goals.

Question 8: Explain how you would be an asset to this organization

Answer: You should be anxious for this question. It gives you a chance to highlight your best points as they relate to the position being discussed. Give a little advance thought to this relationship.

Question 9: Can you work under pressure?

Answer: Prove it with a vivid example or two of a goal or project accomplished under severe pressure.

Question 10:Would you be willing to relocate if required?

Answer: You should be clear on this with your family prior to the interview if you think there is a chance it may come up. Do not say yes just to get the job if the real answer is no. This can create a lot of problems later on in your career. Be honest at this point and save yourself future grief.

In order to view more question follow the links:

http://www.jbigdeal.com/2010/06/interview-questions-and-their-answers-for-freshers.html

http://bhuvans.wordpress.com/2006/08/19/50-common-interview-qa/